فهرست مطالب

زن و جامعه - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1390)

فصلنامه زن و جامعه
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طیبه زندی پور، شهدخت آزادی*، فرزانه ناهیدپور صفحه 1

    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه ی بخشش، ویژگی های شخصیتی و سلامت روان در زوج های مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهر گچساران بود. به همین منظور، تعداد 150 زوج از زوج های مراجعه کننده به مراکز بهداشت به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه ی بخشش، پنج عاملی شخصیت و سلامت عمومی گلدنبرگ استفاده شد. پس از گرد آوری پرسشنامه ها، داده های بدست آمده با استفاده از روش های آماری همبستگی پیرسون و آزمون تی برای گروه های مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها نشان داد که بخشش با ویژگی شخصیتی روان رنجورخویی رابطه ی منفی و با ویژگی های شخصیتی سازگاری، برونگرایی، خودآگاهی و پذیرش رابطه ی مثبت معنادار دارد. هم چنین، زوج هایی که ویژگی های شخصیتی مشابه دارند، نسبت به زوج هایی که ویژگی های شخصیتی متفاوت دارند، یکدیگر را بیش تر می بخشند و از سلامت روان بیش تری برخوردارند. در نهایت، یافته های پژوهش کنونی نشان داد که زوج های دارای سلامت روان نسبت به زوج هایی که سلامت روان ندارند، یکدیگر را بیش تر می بخشند.

    کلیدواژگان: بخشش، ویژگی های شخصیتی و سلامت روان
  • بیژن خواجه نوری، فاطمه هاشمی نیا صفحه 19
    تعارضات والدین با یکدیگر و نحوه ی برخورد والدین با فرزندانشان، در زمینه ی مطالعه ی رفتارهای انحرافی در جوانان از اهمیت زیادی برخوردار است. این مقاله به بررسی این تعارضات و اثر آن ها بر رفتارهای بزهکارانه ی جوانان پرداخته است. در این پژوهش جهت تنظیم چارچوب نظری از نظریه های کنترل اجتماعی و رویکرد تعامل اجتماعی استفاده شد و با روش پیمایشی انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه ی خود گزارشی بود. محل جمع آوری داده ها شهر شیراز و نمونه ی مورد مطالعه 1035 دانش آموز دختر و پسر مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 88-87 بوده است. جهت انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای استفاده شده است. جهت تحلیل آماری و آزمون فرضیه ها از روش های آماری آزمون T، تحلیل واریانس، ضریب همبستگی و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان دادند که رابطه ی معنی دار مثبتی بین متغیرهای تعارضات والدین، تعارض والدین با فرزندان در خانه و خارج از آن با بزهکاری نوجوانان وجود داشته است. هم چنین، رابطه ی معنی دار معکوسی بین میزان دلبستگی خانوادگی و بزهکاری نوجوانان وجود داشت. مدل پژوهش با دو متغیر تعارضات والدین با فرزندان در خانه و دلبستگی فرزندان به خانواده بر روی هم 20 درصد از تغییرات متغیر بزهکاری نوجوانان را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: تعارضات والدینی، دلبستگی خانوادگی، بزهکاری، نوجوان
  • سیروس احمدی*، لهراسب روستا صفحه 39

    این پژوهش بررسی مقایسهای فرهنگ کار زنان و مردان کارکنان واحدهای منطقه ی یک دانشگاه آزاد اسلامی می باشدکه با توجه بهافزایش تعداد کارکنان زن در ایران، هدف اساسی پژوهش این است که رابطه ی بین جنسیت و فرهنگ کار را بررسی نماید. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شده و جامعه ی آماری آن کلیه ی کارمندان دانشگاه های آزاد منطقه ی یک کشور هستند که در سال 89-88 مشغول بکار بوده اند. در مجموع، 481 نفر از 26 دانشگاه به عنوان نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای محقق ساخته است که جهت تعیین اعتبار آن از اعتبار سازه به روش تحلیل عاملی و جهت تعیین پایایی آن از شیوه ی هماهنگی درونی به روش آلفا کرونباخ استفاده شده است. نتایج توصیفی پژوهش بیانگر آن هستند که فرهنگ کار کارکنان در سطح متوسطی است، اما یافته های تحلیلی پژوهش نشان می دهند که بین جنسیت و فرهنگ کار (مجموع ابعاد) تفاوت معنا داری وجود ندارد، اما بررسی رابطه ی جنسیت با هر یک از ابعاد فرهنگ کار نشان می دهد که زنان در مقایسه با مردان از همکاری گروهی بیش تری برخوردارند، اما تعهد کاری آنان کم تر از مردان است.

    کلیدواژگان: جنسیت، فرهنگ کار، همکاری گروهی، تعهد کاری، کارمندان، دانشگاه آزاد اسلامی
  • محمدتقی ایمان، گلمراد مرادی صفحه 59
    گافمن یکی از نظریه پردازان اجتماعی نیمه ی دوم قرن بیستم است که مدت درازی به عنوان یک شخصیت حاشیه ای در نظریه ی جامعه شناسی بشمار می آمد. گافمن در عرصه ی نظریه ی جامعه شناسی موقعیت متناقضی دارد. از سویی وی را جامعه شناسی فاقد نظریه ای کلی، تک رو، خارج از جریان اصلی تفکر نظری و مبدع اصطلاحات خودساخته و غریب می دانند و از سوی دیگر، پیوندهای اندیشه ی وی با دورکیم، زیمل، مکتب کنش متقابل نمادی و اتنومتدولوژی و تلاش وی برای بنیاد نهادن جامعه شناسی زندگی روزمره، او را به نظریه پردازی با موقعیت متناقض تبدیل می کند. هدف اصلی این مقاله ارایه ی روش شناسی نظریه ی اجتماعی گافمن است.
    روش مطالعه ی این مقاله بر اساس روش کتابخانه ای انجام شده و بررسی توصیفی، موقعیت روش و نظریه ی گافمن را مورد باریک بینی قرار می دهد. گافمن در مباحث نظری خود بیش تر به مردم نگار دنیای زندگی روزمره شبیه است و همین امر سبب می شود تا سبک نوشتاری وی شباهت زیادی به دیگر نظریه پردازان جامعه شناسی نداشته باشد. گافمن پس از افول نظریه ی کنش به زایش تحلیل نمایشی به عنوان صورتی دیگر از کنش متقابل نمادی کمک نمود و به این خاطر شهرت فراوانی کسب نمود. در مباحث روش شناختی، گافمن را به خاطر بحث های غنی که در قالب رهیافت تفسیری در علوم اجتماعی دارد، می توان یکی از برجسته ترین راهبران این رهیافت فکری بشمار آورد.
    کلیدواژگان: اروینگ گافمن، نظریه ی تعامل گرایی، روش شناسی تفسیری
  • زهرا اباذری، مینا اخباری آزاد * صفحه 79

    هدف از این پژوهش، بررسی میزان فعالیت زنان پدیدآورنده (زنان نویسنده، تصویرگر و مترجم) در حوزه ی قالب های ادبی کتاب های کودک و نوجوان ایران در قرن حاضر است و بر اساس بررسی کتاب های کودک و نوجوان که در طول نه سال (از دی 1378 تا دی 1386) در ایران به زبان فارسی چاپ شده اند، تحقق یافته است.
    روش بکاررفته دراین پژوهش تحلیل محتواست.
    بررسی های انجام شده در این پژوهش نشان می دهند که از مجموع 633 عنوان کتاب تالیفی، 264 کتاب (7/41 درصد) به وسیله ی زنان به نگارش درآمده است. از مجموع 329 کتاب ترجمه شده نیز 177 کتاب (7/53 درصد) به وسیله ی زنان ترجمه شده بود. افزون بر این، 197 کتاب (6/31 درصد) را هم زنان تصویرگری کرده اند.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که از سه فرضیه ی مورد نظر فقط فرضیه ی نخست که نشان می دهد بین جنسیت نویسندگان و انتخاب قالب های ادبی کتاب های کودک و نوجوان تالیفی رابطه ی معنادار وجود دارد، تایید شده است.

    کلیدواژگان: زنان پدیدآورنده، زنان مولف، زنان مترجم، زنان تصویرگر، کتاب کودک و نوجوان، قالب ادبی، ایران، قرن حاضر
  • ناصر امینی خویی، محمد شیخیانی، زهرا فکوری صفحه 103
    هدف اصلی این مطالعه، تعیین رابطه ی بین «مهارت های مقابله ای» با «سلامت روانی» در میان دانشجو معلمان زن نهادها و مراکز آموزش عالی شهر بوشهر در سال تحصیلی 89-88 بود. به همین منظور، نمونه ای 170 نفری از دانشجویان به شیوه ی تصادفی ساده |نتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها دو ابزار معتبر پرسشنامه ی مقابله ی فراکنشی گرین گلاس» و «پرسشنامه ی سلامت عمومی گلدبرگ بکار گرفته شد. به منظور تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه، استفاده شد. تحلیل همبستگی نشان داد که بین مقیاس های پرسشنامه ی مهارت های مقابله ای و سلامت روانی و خرده مقیاس-های آن رابطه ی معکوس معنی دار وجود دارد. هم چنین، تجزیه و تحلیل رگرسیون آشکار کرد که مهارت مقابله ی بیش فعال مهم ترین پیش بینی کننده ی سلامت روانی و خرده مقیاس های آن (نشانه های جسمانی، اضطراب و بی خوابی)؛ مهارت مقابله ی عقلانی مهم ترین پیش بینی کننده ی ناکارآمدی اجتماعی و مهارت مقابله ی پیشگیرانه مهم ترین پیش بینی کننده ی افسردگی شدید آزمودنی ها بوده است.
    کلیدواژگان: مهارت مقابله ای، سلامت روانی و دانشجو معلمان زن
  • محمد علی آذربایجانی، قباد حسن پور، فرشاد تجاری، هستی عالمی، پروین فرزانگی، نادر شاکری، سیدعلی حسینی صفحه 129
    این مطالعه با هدف بررسی تغییرات فشار تمرین بر وضعیت خلقی 12 زن کاراته کای شرکت کننده در اردوی تیم ملی برای شرکت در مسابقات مراکش انجام پذیرفت. تمرین های بکار رفته در این مطالعه شامل تمرین های متداول برای آماده سازی بازیکنان کاراته جهت شرکت در مسابقات رسمی طراحی شده بود. شدت تمرین ها در طول هر اردو به گونه ای فزاینده افزایش یافت. نمونه های بزاقی در پنج مرحله از اردو جهت تعیین غلظت هورمون ها جمع آوری شد. با استفاده از آزمون نیمرخ وضعیت خلقی، خلق و خوی آزمودنی ها در هر پنج مرحله مورد ارزیابی قرار گرفت. تغییرات فشار تمرین در مراحل پنجگانه مطالعه تغییر معنی دار نشان داد. تغییرات فشار تمرین بر مجموعه اختلالات خلقی تاثیر معنی داری داشت. این تغییرات بین مرحله ی دوم و چهارم و مرحله ی دوم و پنجم دیده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که افزایش فشار تمرین کاهش مجموع اختلالات خلقی و هم چنین بهبود عوامل منفی خلقی را به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: تمرین، زنان، خلق و خو
  • هانیه شفیعی، حجت الله جاویدی، سلطانعلی کاظمی صفحه 149
    هدف از انجام این پژوهش مقایسه ی ویژگی های شخصیتی با سلامت روان زنان و مردان دارای بیماری قلبی و کلیوی می-باشد. روش پژوهش علی - مقایسه ای بوده و جامعه ی آماری آن عبارت است از بیماران قلبی و کلیوی مراجعه کننده به مراکز درمانی شهرستان شیراز که به روش نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه-ی شخصیتی پنج عاملی NEO مک کری و کوستا، پرسشنامه ی شخصیتی تیپA یاB راتوس، اسپنسرا ترجمه ی حمزه گنجی و پرسشنامه ی سلامت عمومی (GHQ) گلدبرگ و هیلر داده های آماری ثبت و از راه شاخص آماری آزمون تحلیل واریانس و آزمون t برای دو جامعه ی مستقل فرضیه ها بررسی شدند. بر اساس نتایج بدست آمده، ویژگی شخصیتی روان نژندی در بین بیماران قلبی، کلیوی و افراد عادی تفاوت معنادار وجود داشت، ولی ویژگی های شخصیتی برونگرایی، انعطاف پذیری و مسئولیت پذیری و دلپذیر بودن در بین بیماران قلبی، کلیوی و افراد عادی تفاوت معنادار وجود نداشت و از بین ابعاد ویژگی های شخصیتی، بعد روان نژندی بین زنان و مردان دارای بیماری قلبی تفاوت معناداری وجود داشت و بعد روان نژندی زنان به گونه ای معنادار بالاتر از مردان بود و هم چنین، بین سلامت روانی زنان و مردان دارای بیماری کلیوی تفاوتی معنادار وجود نداشت. هم چنین، بین سلامت روانی زنان و مردان دارای بیماری قلبی نیز تفاوتی معنادار وجود نداشت. در ضمن، بعد روان نژندی بین زنان و مردان دارای بیماری قلبی تفاوت معناداری وجود داشت که بعد روان نژندی زنان به گونه ای معنادار بالاتر از مردان بود.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیت، سلامت روان، بیماری قلبی و کلیوی
|
  • T. Zandipour, Sh. Azadi, F. Nahidpoor Page 1

    The aim of this research was study the relationship between forgivenss, personality traits and mental health. in order to, 150 couples (300 persons)who referd to Gachsaran hygiene centers were chosen with available sampling procedure. for gathering data, five factor personality, forgiveness and Goldenburg mental health questionnaires were used. After gathering questionnaires, obtained data analyzed with statistical procedures, such as Pearson correlation coefficient and independent T test. The results illustrated that there was a significant negative relationship between the forgiveness and neuroticism, and a significant positive relationship between forgiveness and agreeableness, extraversion, conscientiouness, and openness. Also, the couples who have same personality traits were forgiving each other more than couples who have differ personality traits and have more mental health. Finally, the results of this research showed that, the mentally healthy couples were forgiving each other more than couples without mental health.

  • B. Khaje Noori, F. Hashemi Nia Page 19
    The aim of this survey is to investigate the importance of parent's conflict, their deal with their children and the juvenile deviance behaviors. The hypotheses which form the basic theoretical perspective of this survey have been developed from social control and social interaction theories. A self-report procedure, applied in survey form, was used to collect the required data. The self-report data was obtained through a questionnaire from a sample of about 1035 male and female high school students in the city of Shiraz. T Test, analysis of variance (ANOVA), correlation coefficient and multiple regressions were statistical techniques used in the data analysis. The results showed a significant relationship of the parental conflict on juvenile delinquency. Also, there is a significant relationship between parent-child conflict at home and outside and juvenile delinquency. In addition, there is a negative significant relationship between attachment of family and juvenile delinquency. The research model variables, parent-child conflict at home and family attachment, explained 20 percent of juvenile delinquency of students.
  • S. Ahmadi, L. Rousta Page 39

    The subject of this study is An investigation on gender differences in work culture.In regard to increasing of women employment in Iran, main purpose of this research is to investigate relationship between gender to work culture. Research method is cross-sectional survey, Statistical society is all of personnel of Islamic azad university of area 1 in which have been working in year of 1388-89. Totally 481 subjects were selected from 26 universities by means of simple random sampling. Measurement instrument is a researcher - made questionnaire that its validity was measured by construct validity with factor analysis and its reliability was determined through cronbach alpha. Research descriptive findings reveal; mean work culture is average among the persoonel. Research analytical findings also show; there is no significant difference between men and women in work culture (totally), but investigating relationship between gender to the dimensions of work culture demonstrates group cooperative of women is more than men and work commitment of men is more than women.

  • M. T. Iman, G. Moradi Page 59
    Goffman is one of the second half twentieth century social theorists who was a marginal and even conceal personality in sociology theory for long time. He has been known as lacking of general theory, innovator of strange and self-made expressions. On the other hand by blending his though with Durkhim, simmel, symbolic interaction approach and ethno-methodology and his attempt for establishing everyday life sociology, convert him to a theorist with a contradictory situation. The main purpose of this paper is presenting the methodology of Goffman. This article using documentary research method to describe situation of method and theory of Goffman. Goffman in theory discussions is more likely to ethnographers in explaining everyday live that this factor causes his written style becomes irresemblance with the rest of sociology theorists. After falling period of action theory, Goffman helped displaying analysis creation as another from of symbolic interaction, and because of it he became famous. In methodological discussions, for his rich discussions on interpretations approche in social science, he is deserved to be named as one of the greatest leaders in this area.
  • Z. Abazari, M. Akhbari Azad Page 79

    Studying women’s role through literary genres through literary genres in Iranian children's and young adult's books during recent century This research is intended to study women’s role in Iranian children's and young adult's which have been written in recent century. These stories have been written during January 2000 to January 2008. The considered method in this research is based on content analysis. Since sex of writers, translators and illustrators should be recognized in considered literary genres of books.Findings show that during nine considered years in this study, 14475 books have been published for the first time in Iran. Studying 963 books by systematic sampling showed that through 633 written books, 264 books (41.7%) have been written by women. More over through 329 translated books, 177 books (53.7%) have been translated by women. On the other hand 197 books (31.6%) have been illustrated by women. Findings shows that through three considered hypothesis, only the first one have been confirmed which shows that there is meaningful relation between literary genres and writer’s sex.

  • N. Amini Khooei, M. Sheikhiani, Z. Fakouri Page 103
    The main purpose of this study was to determine the relationship between coping skills and mental health among Teacher students’ of the Boushehr University, Iran. The sample (N=170) was randomly selected from the teacher of university in Bousher, Iran. Two validated instruments (Proactive Coping Inventory & General Health Questionnaire) were used in collecting data. Pearson product moment correlation coefficient and multiple regression were utilized to analyze data. Correlation analyses showed a significant reverse relationship between the various scales of Proactive Coping Inventory and mental health and its sub-scales. Also, the regression analysis revealed that proactive coping skill was the most important factor which predicted mental health and the sub-scales physical symptoms, anxiety and insomnia; reflective coping skill was the most important factor which predicted social dysfunction; and preventive coping skill was the most important factor which predicted depression.
  • M.A. Azarbayjani, Gh. Hassanpour, F. Tojari, H. Alami, P. Farzanegi, N. Shakeri, S.A. Hosseini Page 129
    Present research have done with aim of review the effect of training pressure changes on mode, ratio of dehydroepiandrosterone to salivary cortisol in of 12 elite karate ka women presence in national team to participate in morocco match. Trainings of this study were included common training for preparing the karate ka players for participate in official match. Intensity of training during each period increased progressively. For recognize the salivary steroids, salivary samples were collected in five stage of camping. By using the profile of mood state test, we measured the mood of subjects in each five stages. Training pressure changes on mood disorder complex had significant effects. These changes observed between second and firth and second and fifth. Results of this article showed that raise in training pressure would reduce mood disorder complex and would improved negative factors of mood and salivary cortisol in compare with Dehydroepiandrosterone Have more sensitivity than training pressure changes.
  • H.Shafiee, H. Javidi, S. Kazemi Page 149
    The aim of the present study is the evaluation and comparison of personality traits and mental health among women and men heart and renal patient.The research method was Ex-post facto research.In the study 140 people were randomly selected from the patients referring to the hospital (70 heart patients and 70 renal patients) and also 70 healthy individuals with age,sex,education,job and marital status were matched.The selection method was chunk sampling.The research tools consisted of 3 inventory, personality traits (NEO),personality type A,B and mental health(GHQ) questionnaires which were distributed between all samples and necessary data was collected and analyzed.Also,in the deductive statistics section,variance analysis and t test in dependent was used.The result regression showed that among different dimensions of personality traits, neuroticism were significant difference in heart patients,in renal patients and in healthy individuals but personality traits extraversion,openness,conscientiousness and agreeableness weren’t significant difference in heart patients,in renal patients and in healthy individuals and among different dimensions of personality traits,neuroticism dimension were significant difference in women and men heart patient and women neuroticism dimension higher than men also weren’t significant difference in mental health women and men renal patient and also weren’t significant difference in mental health women and men heart patient and also neuroticism dimension were significant difference in women and men heart patient then women neuroticism dimension higher than men.